De Melkweg je moderní rodinná farma s mléčným dobytkem, poli a výrobní kuchyní, kde se čerstvé mléko zpracovává přímo na místě na lahodný pudink, rýžový nákyp, jogurt a další. Celá rodina zde společně pečuje o 300 krav. Hnací silou je Ann Cools. Spolu se svým týmem v kuchyni - včetně dcery Fien - denně vyrábí tyto mléčné výrobky. Výrobky dodává zákazníkům po celém Flandersku.
Ruční paletové vozíky se sice snadno ovládají a vyžadují minimální školení, ale fyzická námaha potřebná ke zvedání a manévrování s těžkými paletami může být náročná. Donedávna se ve společnosti De Melkweg prováděla interní přeprava pomocí ručního paletového vozíku. "S plnými paletami a omezeným prostorem pro otáčení to byla skutečná zátěž pro naše záda a ramena," říká Ann."
Zejména při rozjezdu z místa nebo při práci na nerovném povrchu je třeba vynaložit určité úsilí, aby se vozík rozjel. Opakované pumpování rukojetí pro zvedání nákladu a tlačení nebo tahání těžkých palet může namáhat svaly, zejména v oblasti zad, paží a ramen. Potřeba ergonomie se tak stávala stále zřetelnější.
Ann našla své řešení v internetovém obchodě Toyota Material Handling. Zkušenosti byly bezproblémové. Žádné zbytečné kroky. Objednání vozíku BT Tyro bylo snadné a byl rychle dodán. Díky jasným pokynům byl vozík připraven k okamžitému použití. "Když začnete s vozíkem pracovat, rychle si ho osvojíte a brzy vám přišlo přirozené sáhnout po BT Tyro" dosvědčuje Ann.
Změna byla cítit od prvního dne. "Všimnete si toho hned: všechno jde hladčeji a vyžaduje méně úsilí," říká Fien. Musíme přemisťovat náklady o hmotnosti kolem 1 tuny a těžké tlačení a tahání je minulostí. Nyní se můžeme lépe soustředit na samotnou práci." Tichý provoz a kompaktní rozměry vozíku navíc nabízejí několik výhod, především v oblasti snížení hlučnosti a manévrovatelnosti v omezených prostorech. Vzhledem k tomu, že vozík dokonale zapadá do prostředí mlékárenské dílny, vede to k pohodlnějšímu pracovnímu prostředí a vyšší produktivitě.
Přechod z ručního na elektrický paletový vozík je malá změna, která je však dostatečně silná na to, aby měla trvalý dopad. Jak říká Ann: "Je to relativně malý nákup, ale jeho dopad je velký. Je to krok k lepší organizaci práce. Vzhledem k tomu, že naše objemy stále rostou, chceme, aby s nimi rostl i náš způsob práce - aniž by tím trpělo tělo."
"Musí se investovat i do lidí, nejen do strojů"
V Annině kuchyni se pečlivě dodržují pravidla bezpečnosti potravin a její tým pracuje pouze se špičkovými produkty. Když si sedneme ke krátkému rozhovoru, Ann nám vysvětlí svou vizi: "Věříme v místní, udržitelnou a poctivou práci. To začíná u našich výrobků, ale platí to i pro naše lidi. Pokud můžete jedním dobrým rozhodnutím zlepšit ergonomii, pak je to správné rozhodnutí."
Rozdíl mezi naším klasickým ručním vozíkem a novým modelem BT Tyro je patrný nejen na pohled, ale i v každodenním používání. Snadné ovládání a lepší ergonomie přinášejí okamžité výhody. Když se pracovní prostředí – v tomto případě paletový vozík – přizpůsobí uživateli, má to pozitivní dopad na zdraví a efektivitu práce.